2015. március 15.

Facebook ~ Az isten paradicsoma

Sziasztok! :)

Sajnálom, hogy tegnap sok posztot ígértem nektek, de a végén nem belőle semmi. És hogy miért? Hát azt csak a szerkesztők tudják...na jó, nem titok semmi, azért, mert az egész napot végig beszélgettem a szerkesztőkkel. Lett 2 új, illetve Kukuszt kirúgtuk, lett egy új design, tombolnak a tavaszi bejegyzések...szóval egy csomó dolog van, amit meg kell beszélni, ezeken kívül pedig marad idő a hülyeségre is. Persze. <3

Szóval az oldal üzemeltetése háttérbe szorult, de ne higgyétek, hogy elfelejtettelek titeket! Ugyanis ma egy elég érdekes témát hoztam fel, ez pedig nem más, mint a Facebook, a XI. század legmenőbb közösségi oldala. Sok oldalról meg fogom vizsgálni a témát, beszélek azokról, akik a Facebookon élnek, beszélek arról, hogy a Facebookon bárki bármit kimond, meg ilyen apróságok. Szóval, remélem tetszeni fog nektek a poszt! :)

Először is, egy kis információ a Facebookról annak, aki eddig egy ürgelyukban élt és nem tudja miről beszélek:

A Facebook amerikai alapítású közösségi hálózat, amely 2004. február 4-én kezdte meg működését. Eredetileg Thefacebook-nak hívták. Az egyik legnagyobb ismeretségi hálózat a világon, amely 2011 februárjára már több mint 637 millió regisztrált felhasználót számlált. A Facebook a világ leggyakrabban használt szociális hálózatává vált a 2009. januári Compete.com rangsorolása alapján, az aktív havi felhasználók száma szerint, megelőzve a MySpace nevű közösségi oldalt. 2009. november 25-én Mark Zuckerberg bejelentette, hogy a Skype és a Twitter mintájára tőzsdére viszi a Facebookot. 2011 tavaszán a tőzsdei bevezetést még mindig korainak találták, és az időpontját 2012-re tették, közben azonban a Facebook értékét folyamatosan számítgatták és felbecsülték. A tőzsdei bevezetésre végül 2012. május 18-án délután 17 órakor került sor. A következő mérföldkő 2012. október 4. – ezen a napon a Facebook elérte az 1 milliárd regisztrált felhasználót. Felhasználóinak száma 1,23 milliárd, a teljes internetpopuláció 38%-a. Több mint egymilliárd felhasználó használja mobiljáról a Facebookot.
(Forrás: Wikipédia)

Az én szavaimmal élve, a Facebook korunk egyik legmenőbb közösségi oldala. Mint azt olvashattátok, az internetfelhasználók 38%-a használja a Facebookot, ami azért világszerte 'kicsit' durva adat. Mert itt most nincs meghatározva, hogy Magyarországon az internetfelhasználók közül, vagy Ázsiában az internetfelhasználók közül. Ez egy világra szóló adat, magyarul a világon a nap mint nap internetezők közül 38% használja a Facebookot. Ez azért durca. Szóval na, durva. A Facebook 11 éve létezik, és azóta sok mindenen ment keresztül, kerültek bele új funkciók, játékok, satöbbi és satöbbi. Én magam talán 2 éve vagyok regisztrálva, ami azért nem olyan nagy szám. Na de hogy mit is tud igazán a Facebook? Rengeteg funkciója van, nem tudom mindet leírni, de nézzünk párat:

- Szerezhetsz ismerősöket és kutatgathatsz a profiljukon (Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem ez az egyik kedvenc időtöltésem, ha unatkozok.)
- Hozhatsz létre csoportokat és csatlakozhatsz olyanhoz, amit más hozott létre
- Hozhatsz létre oldalakat és vehetsz fel adminokat, posztolgathatsz
- Likeolhatod más oldalát
- A saját idővonaladon meg tudsz osztani bármit, legyen az könyv/zene/fotó/rajz/videó/akármi
- Ha más ír ki valamit, likeolhatod és hozzászólhatsz
- Játszhatsz különféle játékokkal ha épp nagyon unatkozol

Hát, szerintem úgy ennyi az alap funkciók közül. Persze ennél sokkal többet rejt a Facebook, és ezt igazán csak az tudja megtapasztalni, aki regisztrálva van rá. De miért is jó, és miért rossz a Facebook? Néhány pozitív/negatív tapasztalat.

- Könnyen lehet új barátokat vagy lelki társakat szerezni (+)
- Őszintén elmondhatod a véleményed (+)
- Könnyen rá lehet függni (?)
- Sok embert bánthatsz meg egyetlen szóval, nagyon kell vigyáznod arra mit és kinek mondasz (-)

Tegyük fel, hogy egy emberke regisztrál a Facebookra. Tök mindegy, lány-e vagy fiú, tök mindegy, hány éves, a lényeg, hogy regisztrált. Tegyük fel, hogy megtanulta normálisan használni, ami - megjegyezném - nem egy olyan ördöngösség. És tegyük fel, hogy...lassan a Face jelenti az életét. Mit is jelent pontosan ez? Akármit is csinál, muszáj kiírnia Facebookra. Ha meglátja valahol azt a jellegzetes sötétkék színt, egyből a Facebook jut eszébe. Amint meghallja/meglátja hogy like, egyből a Facebook jut eszébe. Naponta képeket rakosgat fel a Facebookra magáról/arról, hogy mit ebédelt/az új ruhájáról/a sminkéről/a polcáról/az akármijéről. És hogy ez miért is elszomorító? Azért, mert egyre több ember használja úgy a Facebookot, ahogy nem kéne. Sokan viccelődnek azzal, hogy 2 év múlva még a szarukat is ki fogják posztolni az ilyen emberek, de ha így halad a társadalom, én simán el tudom képzelni. De tényleg...halál komolyan beszélek. Néha szoktam erről gondolkodni, hogy az ilyen emberek vajon kibírnák-e ha törölnék a Facebook felhasználójukat. Hát, mondjuk nem hiszem.
Mit is tehetünk ez ellen? Jogos a kérdés. Nehéz rá válaszolni, de nem lehetetlen. Az egyetlen amit tehetünk az az, hogy várunk. Ugyanis egyszer mindenki megunja a Facebookot. Kevés lesz az a csoport, amiben benne van, kevés lesz az ismeretségi köre, kevés lesz az oldal, amit likeoljon...ez a pillanat egyszer mindenkinél eljön.

De nézzük csak egy másik altémáját a Facebooknak...ami sokaknak rossz, sokaknak jó. Ez pedig az, hogy a Facebookon mindent kimondhatsz. Nem fognak érte megütni, nem fognak veled kiabálni, maximum le kurvaanyáznak. Amit természetesen te figyelmem kívül hagysz. Mert hát igen, van az a réteg is, aki a fiatalabb generációt képviseli, és képes minden hülyeséget összehordani. Ez a Facebook egyik gyermekbetegsége a sok közül: A sok fiatalabb gyerek, akinek nem nézik a szülei, hogy mit csinál, furcsa dolgokat művelhetnek. Összességében milyen a Facebook? Veszélyes.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése