2015. április 12.

#1

Sziasztok! :)

Meg is érkeztem az új bejegyzés-sorozat első részével! Még nem találtam ki nevet neki, ha van valami ötletetek, nyugodtan írjátok le kommentben. Ebben a részben arról lesz szó, hogyan tehetjük félre az előítéleteinket. Kezdjük is.

Mikor ránézel erre a képre, mi jut először eszedbe? Hogy kicsi. És azon kívül? Hogy semmi értelme. És azon kívül? Hogy valószínűleg egy nem valami profi szerkesztő csinálta - aki történetesen én volnék.

Ahhoz, hogy mindannyian igazán jól tudjunk szerkeszteni, nem csak tehetség kell, de félre kell tudni tenni az előítéleteinket, akármennyire is nehéz. Hiszen, ha egy képről az jut először eszünkbe, hogy ezt biztosan egy nem valami profi szerkesztő csinálta, akkor a saját képünkről is ez fog eszünkbe jut, ez pedig nem jó, mert nem, hogy motivációt ad, hanem elveszi a kedvünket.

Hogyan tehetjük félre az előítéleteinket?

1. Hideg meleg, avagy nem csak jó/rossz! Mindkettő! Ha valaki kritikát kér, avagy hideget-meleget, ne csak jót/rosszat írjunk neki. Pötyögjük be, mi nem tetszik, mi tetszik, min kéne javítani, mi jó így, etc. Ezekkel nem fogjuk megbántani a szerkesztőt, de ugyanakkor tanácsokat adunk, és nem fog úgy tűnni, hogy a mondanivalónknak ez a lényege: Ez egy rakás szar.

2. Gyakorolj sokat és minél többször! Sokszor mondják, hogy gyakorlat teszi a mestert, és tudom, hogy már a könyöködön jön ki ez a mondat, de hidd el, ez nem csak egy gyakran mondogatott szólás, hanem egy igaz állítás is! Minél többet gyakorolsz, annál inkább ügyesebb leszel és a munkáidat is jobban megbecsülöd majd. Ráadásul másoknak is hasznosabb és együtt érzőbb kritikát tudsz adni, hiszen te tudod, milyen a másik székben ülni.

3. Nézegess profi munkákat, de ne lopd el őket! Nézz olyan emberek munkáit, akiket szeretsz és tehetségesnek tartasz. DE NE LOPD EL A SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ DOLGAIKAT! Manapság egyre többen hiszik azt, hogy azzal menőbbé válhatnak, ha lopnak, pedig ez nem igaz. Mostanában egyre több profi szerkesztő hagyja abba a szerkesztést csak azért, mert sokan lopják el a kreálmányaikat.

Végezetül ne félj új dolgokat kipróbálni! Légy türelmes, hiszen senki nem 3 nap alatt lett profi. Lehet, hogy neked kicsit lassabban megy, de emiatt se csüggedj! A sikerért meg kell ám dolgozni. Szerkessz sokat és sokszor! Hidd el, lassanként látszódni fog a fejlődés. ;) Sok sikert!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése